Jak dbasz o swoje kociołki myśliwskie?

Przede wszystkim przypraw swoje kociołki myśliwskie jeśli mają przerwę od użycia. Pierwszą rzeczą, którą osiąga sezon, jest zapobieganie rdzy. Jeśli kocioł jest używany na zewnątrz lub do przechowywania płynów, jest to bardzo ważne. Proces przyprawowy pomoże Ci uzyskać lata – a nawet dekady – użytkowania z żeliwnego kotła. Drugi powód przyprawiania kotła myśliwskiego może dotyczyć Ciebie. Przyprawa tworzy naturalną nieprzywierającą powierzchnię wewnątrz kotła. Jeśli gotujesz w kociołku lub używasz go do przechowywania gorących rzeczy – na przykład krążków węgla drzewnego z kadzidłem – wydłuży to żywotność twojego kotła i znacznie ułatwi utrzymanie go w czystości. Należy pamiętać, że poniższą metodę przyprawową można zastosować na dowolnym żeliwnym naczyniu, takim jak patelnia lub patelnia, a nie tylko na kociołku.

Zanim zaczniesz proces przyprawiania – i tak, jest to proces i zajmie trochę czasu, aby opracować tę błyszczącą czarną powierzchnię, którą wszyscy chcemy zobaczyć – koniecznie umyj kocioł mydłem i wodą. Większość ekspertów twierdzi, że po raz pierwszy należy używać mydła w żeliwie. Po umyciu opłucz go dokładnie i całkowicie wysusz. Posmaruj kocioł bardzo cienką warstwą oleju spożywczego, zarówno od wewnątrz, jak i na zewnątrz. Jeśli twoje kociołki myśliwskie mają pokrywkę, to też je przykryj. Najlepsze wyniki generalnie pochodzą z oleju roślinnego lub nawet tłuszczów zwierzęcych. Możesz nałożyć olej, wylewając niewielką ilość na szmatkę lub ręcznik i pocierając go o powierzchnię, aby była równomiernie pokryta. Podgrzej piekarnik do niskiej lub umiarkowanej temperatury; zwykle od 300 do 375 to dużo, w zależności od dokładności temperatury piekarnika. Połóż tackę na dole piekarnika, aby złapać olej, który może kapać. Umieść kociołki myśliwskie w piekarniku i pozwól im piec się około godziny (niektórzy lubią kłaść go do góry nogami, więc spróbuj, jeśli chcesz). Jeśli również robisz pokrywkę, umieść ją na stojaku obok kotła, a nie na nim. Zamknięty kocioł również nie będzie sezonowy. Po godzinie wyłącz piekarnik, ale nie usuwaj kotła – sam się poparzysz! Pozwól kociołkowi ostygnąć, zanim go wyjmiesz.

Aby kontynuować proces przyprawiania, za każdym razem, gdy używasz kociołki myśliwskie, po prostu wyczyść je ciepłą wodą. Jeśli na powierzchni jest coś upieczonego, czego nie można usunąć, np. kawałki węgla drzewnego, wosku świecy lub pozostałości kadzideł, użyj sztywnego pędzla, aby je usunąć. Niektórzy ludzie uważają, że nigdy nie należy używać mydła w żeliwnym garnku lub patelni, więc jeśli wolisz, po prostu wyczyść go, gdy jest jeszcze gorący. Jednak inni uważają, że ostrzeżenie „bez mydła w żeliwie” jest nieco dezinformacją i twierdzą, że z powodzeniem używają mydła w żeliwie; jeśli chcesz spróbować, śmiało, jeśli chcesz. Po umyciu ponownie pokryj wnętrze cienką warstwą oleju i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Możesz również podgrzać go na palniku, a następnie dodać lekką powłokę oleju.

Pamiętaj, nigdy nie wkładaj ŻADNEGO elementu jakie mają kociołki myśliwskie do zmywarki! Doprawiając kocioł, wydłużysz jego żywotność i użyteczność. Otrzymasz dobrze przyprawiony kocioł myśliwski, który możesz przekazać przyszłym pokoleniom pogan. Po przyprawieniu, konsekruj swój kocioł, tak jak każde inne magiczne narzędzie do użycia w rytuale.